Soanlahti

Soanlahden seljällä, Jänisjärven rannalla suolatta söisin, kengittä käisin jos siellä elää saisin

Uutiset

Seuran tunnus on on esillä Kuntaliiton  vaakunakokoelmassa ja Karjalatalolla.

 

Seuran tunnukset

Soanlahtelaisten seuran standardin (vaakunan) on suunnitellut kokkolalainen Bo Aurén 1977. 

Seuran lipun on suunnitellut vaasalainen Kalevi Jännes 1976.

Soanlahtelaisten pitäjäseuran lippu: Kuva:R.Viitakangas

Suosittelemme nettiselaimeksi MozillaFirefoxia tai InternetExplorer9 tai uudempi.   


Asuinpaikkakartta

Karttanäyte Soanlahden asukkaiden asuinsijoista ennen sotia. Karttasarjaa saa ostaa Juhanilta p. 044-303 1418 tai sp. juhani.povelainen@gmail.com
Sarjassa on yleiskartta ja kyläkartat sekä taloluettelot.

Karttasarjan hinta 30 euroa. Karttoja ei saa kopioida. Karttojen kopiointi ja myyntioikeus on vain Soanlahtelaisten seuralla.

Jäsenmaksu 

Seuran jäsentiedote ja jäsenmaksulomakkeet postitetaan. Jäsenmaksu on vuonna 2018 15 euroa ja mikäli  maksaa myös Karjalan Liiton jäsenmaksun  tämän seuran kautta on maksu yhteensä 35 euroa.

Reisjärven osuuspankki Haapajärven konttori 
BIC: HELSFIHH ja tilinumero IBAN muodossaFI12 4753 3020 0043 91

Aineistot talteen

Kiekuan maalaisliiton paikallisosaston pöytäkirjoista on saatu aineistoa talteen arkistoon. Eino Heinosen tytär Leena on luovuttanut seuralle suojeluskunnan pöytäkirjoja. Aineistossa on mm. luettelo sankarihautaan lasketuista aseveljistä ja sankarihaudan hoitotilit vuoteen 1947 saakka, evakuointikertomus ja suojeluskuntatalon papereita sekä sotilaspoikatoiminnan tietoja. 

Seura on saanut 
- Pyhäjärven seurakunnan historia kirjan
- Eino Huovisen evakkomatkakertomuksen: Soanlahdelta Junnonperälle DVD
- Augusti Mielosen kertomuksen: Mies menee, ajatus jää DVD  
- Tiina Matalan kautta vanhoja asiakirjoja (2016)

Soanlahdella toimineiden yhdistysten, seurojen ja järjestöjen pöytäkirjat, muistiot, tilikirjat yms. materiaali ei ole yksityistä omaisuutta, vaikka niitä olisikin säilytetty nämä vuodet yksityisesti. Pyydämme kaikkia, jolla ko. materiaalia on, toimittamaan ne arkistoitavaksi jälkipolville. Seuran arkisto on sijoitettuna Nivala Seuran kotiseutuarkistoon, jota ylläpidetään ammattitaitoisesti, ja jonka säilytystilat vastaavat lain vaatimuksia, joten aineisto on paremmassa tallessa kuin yksityisessä kirjahyllyssä.

Aineisto on arvokasta ja siihen voi liittyä tunnesiteitä, mutta pyydämme, että ymmärrätte jälkipolvien huolen siitä, että kaikki mahdollinen materiaali saadaan talteen. Joku innostuu tutkimaan tai kirjoittamaan Soanlahden historiaa ja mitä enemmän aineistoa on käytettävissä sitä parempi. Pelkäämme, että kuolinpesien yms. mukana jälkipolville tärkeitä papereita nakataan roskiin arvottomana.

Hautausmaat

Keväällä 2011 Riitta kuvasi hautausmaalta löytyvät hautakivet. Syksyn aikana Soanlahdella oli tehty metsähakkuita liki hautausmaita. Kaikki suuret ikikuuset hautausmaiden viereltä oli kaadettu. Maisemassa näkyi vielä maantieltä ortod. hautuumaalle lähteneen tien paikka. Jo aiemmin hautausmaan kivet on kartoitettu ja Juhani on piirtänyt alueesta kartat. 

Seura on pystyttänyt sankarihautausmaalle muistokirven 1992. Alue on aidattu. Kirkon raunioiden kohdalla on muistoristi, samoin Kuusikkomäellä ja ortodoksi kirkon kohdalla Veljakalla. Hautausmaiden viittoja kunnostettiin keväällä 2011.  Sankarihautausmaan muistomerkki on pesty ja käytävä ruohottu ja haravoitu keväällä 2012. Kirkon muistoristin taakse haavan oksaan on ripustettu rautaharava. Jos käytävät nättävät ruohottuvan, voi haravaa käyttää kunhan laittaa sen takaisin omalle paikalleen. Katsotaan pysyykö se tallessa.

Soanlahtelaisten seura ja Helsingin seudun soanlahtelaiset ovat sopineet, että seurat maksavat vuorovuosin paikalliselle asukkaalle korvauksen sankarihautausmaan ruohonleikkuusta. Soanlahdelle on viety useampi ruohonleikkuri, vaan ne  tahtovat mennä nopeasti rikki. Seura on todennut, että käytävä tarvitsisi kunnostusta, mutta halukkaita talkoolaisia on vaikea löytää. Yhden kerran suunnitelma oli jo niin pitkällä, että paikalle vietiin rikkaruohomyrkkyä ja uusi aluskangas. Sankarimuistomerkki saatiin pestyä naisten voimin, mutta totesimme sepelin siirtelyn olevan miesten hommia. Asia ei ole edennyt...

Valokuvat 

Valokuvaprojektissa on kerätty vanhoja valokuvia, joita nyt noin noin 850. Kuopion kesäjuhlilla 2010 esittelimme Soanlahtea ja valokuvakeräystä. Mm. arkkipiispa Leo piipahti luonamme. Kuvia saa ja voi lähettää edelleen tai ilmoittaa niistä. Kuvista skannataan kopiot ja tulostetaan paperikopiot seuralle. Olemme saaneet kuvia mm. Marja-Liisalta, Johannekselta, Niinalta, Aililta, Lyydialta, Teuvolta, Raililta, Liisalta, Jarmolta, Raakelilta, Hannulta, Sulolta, Erkiltä, Ritvalta, jne. Kiitos kaikille teille. Laitamme kuvagalleriaan jotakin näytteitä näistä kerätyistä kuvista.

Soanlahden nuorisoseura ja Nuori Karjala-lehti

Nuori Karjala-lehti lopetti toimintansa. Saimme joitakin vuosikertoja talteen arkistoon mm. Aulis Kemistä toimitti puuttuvia lehtiä. Lehtiä selaillessa käy ilmi kuinka palavasydämisiä heimoihmisiä ja isänmaan ystäviä  syntyperäiset karjalaiset ovat olleet. On riittänyt intoa ja tarmoa toimia yhteisen asian puolesta.

Soanlahden nuorisoseuran kunnakas toiminta on myös hiipunut ja loppunut väen vähettyä.

Valokuva ja käsityönäyttely 2010

Nivalan kirjastolla pidettyyn valokuva- ja käsityönäyttelyyn tutustui 450 kävijää. Sen jälkeen olemme osallistuneet yhteisiin näyttelyihin mm. 2011 joulunäyttelyyn rakentamme karjalainen pöytä pääsi Keskipohjanmaa-lehteen.

Evakkomuistot talteen!

Kirjoita evakkomuistosi talteen tai puhu ne nauhalle. Toimita Jarmo Pylkköselle arkistoitavaksi.